top of page
image_edited.jpg
PROJEMİZ TÜBİTAK TARAFINDAN DESTEKLENMEYE HAK KAZANDI

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından her yıl 3 dönem halinde düzenlenen 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında 2024 yılı I. çağrı döneminde başvurusunu yaptığımız “Fen ve Sağlık Bilimlerinde TÜBİTAK ARDEB Proje Yazma Eğitimi” isimli projemiz desteklenmeye hak kazandı. 

 

2237-B proje kapsamında; TÜBİTAK’ın ulusal ve uluslararası programlarına yönelik Ar-Ge ve yenilik projelerinin nicelik ve niteliklerinin artırılması amacıyla düzenlenen teorik ve uygulamalı proje yazma eğitimleri desteklenir. Bu doğrultuda, proje hazırlama sürecinde yer alan bilimsel yaklaşımlar, proje yönetimi, bütçelendirme, değerlendirme aşamasında göz önünde bulundurulması gereken hususlar ile araştırma projesi hazırlama tekniklerinin öğretilmesine yönelik yurt içinde düzenlenen (çevrimiçi etkinlikler dâhil) etkinliklere destek sağlanır.

“Fen ve Sağlık Bilimlerinde TÜBİTAK ARDEB Proje Yazma Eğitimi” isimli projemizde, Balıkesir Üniversitesi ve proje yazımına ilgi duyan çevre illerdeki Bandırma on yedi Eylül Üniversitesi, Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi olmak üzere yeni kurulmuş üniversiteleri de barındıran Fen (Fen, Mühendislik) ve sağlık alanlarında (Temel bilimler, Klinik Bilimler, Veteriner Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ) öğretim üyelerinin, genç araştırmacıların kendi alanlarında proje yazma becerileri geliştirilecek ve proje yazımına teşvik edilmesi planlanmaktadır.

 

Uygulamalı bilimler olarak düşünülen Fen-Sağlık Alanında etkinlik planlanmıştır. Bu iki alanda proje fikri, doğası, yürütülmesi ve planlanması benzerlik içerdiği için proje etkinliğinde hedef kitle olarak seçilmiştir. Böylece daha geniş katılımcılara proje kültürünü yaygınlaştırmak, Tübitak proje destekleri konusunda farkındalık arttırılması planlanmıştır. Fen ve sağlık alanlarında ARDEB projesi yürütücülüğü yapmış ve proje eğitimi alanında tecrübeye sahip farklı disiplinlerden eğitmenler tarafından etkinlik yürütülecektir. Özellikle uygulamalı proje yazım atölyelerinde, benzer alanlara sahip, katılımcılar benzer alanlarda proje yazmış eğiticiler ile koordine edilecektir.

 

Önerilen bu etkinlikte, Balıkesir ve çevre üniversitelerinin Fen ve Sağlık Bilimlerindeki öğretim üyelerinin, araştırmacıların, genç bilim insanlarının ve öğrencilerin TÜBİTAK projeleri hakkında bilgi edinmesi sağlanacaktır. Etkinlik kapsamında katılımcıların birbirleri ve çalışma alanlarını tanımaları sağlanacak, TÜBİTAK ARDEB kapsamında bulunan grupların tanıtımı ve ARDEB proje türleri açıklanacaktır. Ayrıca özgün proje önerilerinin hazırlanma aşamaları, özgün değer, yaygın etki, araştırma ekibi, bütçe oluşturulması gibi önemli konular teorik ve uygulamalı olarak anlatılacaktır. Bunlara ek olarak, başarılı proje öyküleri açıklanacak, projelerin başarılı bir şekilde yürütülmesi için gerekli yönetim ve yöntem düzenlerinin nasıl oluşturulması gerektiği anlatılacaktır. Gerçekleştirilen proje önerilere TÜBİTAK mini panel sistemi oluşturulacaktır. Proje değerlendirme kriterleri açısından projeler değerlendirilecektir. Proje kapsamında düzenlenecek bu eğitim sayesinde bu üniversitelerden TÜBİTAK-ARDEB’e yapılacak proje başvuru sayısının önemli derecede artırılması beklenmektedir. Böylece etkinliğe katılan öğretim üyeleri, araştırmacılar, genç bilim insanları ve öğrenciler hem TÜBİTAK ARDEB projeleri hakkında kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olurken hem de katılımcıların proje yazma ve yürütme becerileri artırılacaktır. Eğitim programı sonucunda, katılımcıların en az % 75’inin, eğitimi takip eden 1 yıl içinde TÜBİTAK'a proje başvurusu yapması başarı hedefi olarak belirlenmiştir

bottom of page